Dak van het Jaar nominatie: Tuindorp Vreewijk

Trots! Ons project – in opdracht van Dura Vermeer –  is genomineerd voor de Dak van het Jaar 2020 verkiezing van SteilDAK. In dit project krijgt het monumentale tuindorp Vreewijk zijn oude karakter weer terug. Het dak is hierbij beeldbepalend en brengt het authentieke wijkontwerp weer tot leven. Zo schrijft Tjerk van SteilDAK: “In sommige straten kun je tegenover elkaar liggende rijen woningen vergelijken voor en na de renovatie en het verschil is verbluffend. Vooral de monumentale panden zijn juweeltjes van sociale woningbouw die je in Rotterdam weinig tegenkomt.”

SteilDAK: “Tuindorp Vreewijk krijgt zijn oude karakter weer terug”

In 2011 werden bewoners, gemeente en woningcorporatie Havensteder het eens om een verbeterprogramma in gang
te zetten. Energetisch en technisch waren de gebouwen in Vreewijk bepaald niet meer van deze tijd. De woningen
hadden last van vocht, tocht, schimmel, houtrot, verzakkingen (wegens de fundering op staal) en hadden verouderde
installaties en sanitair. Om deze problemen aan te pakken, is een zorgvuldig plan opgetuigd voor een levensduur verlengende operatie, waarbij de buitenkant weer zijn oorspronkelijke uitstraling moest terugkrijgen.
.

    
.
Ketenpartner

De meeste meters worden waarschijnlijk gemaakt voor het vernieuwen van de daken. Over de hele wijk gezien zijn het letterlijk kilometers dak. Weijerseikhout uit Groesbeek is voor deze taak ketenpartner in het renovatieprogramma. Commercieel manager Bas van Deinsen: “Wij hadden net een groot project in Leiden gedaan met Dura en daarbij is kennelijk voldoende vertrouwen ontstaan om ons te laten instappen bij de pilot voor Vreewijk in 2013. Sindsdien zijn wij bij de vervolgprojecten betrokken gebleven, dus ik verwacht hier nog heel lang teams aan het werk te hebben.”

Treintje

De pilot is gebruikt om een slim en efficiënt werkproces op te zetten met alle deelnemende disciplines. Van Deinsen: “In die fase zijn eerst vier proefwoningen gerenoveerd aan de Weimansweg en mede op basis daarvan is volgens de lean-methode een werkplanning opgesteld, waarin we werken per blok en elke dag een woning opleveren.” Fred Derks is uitvoerder voor Weijerseikhout in Vreewijk: “Sindsdien is het treintje gaan rijden. Daarin worden achtereenvolgens het dak gesloopt, PIR-isolatie aangebracht op de bestaande dakspanten, latten getimmerd, dakramen of dakkapellen geplaatst en de nieuwe pannen gelegd. Tussendoor doen de schilders hun werk en worden de zinken of aluminium dakgoten aangelegd. Bij elkaar duurt dit ongeveer twee weken. In het begin moest het treintje even op gang komen, en als de schilders door slecht weer niet verder kunnen, staat hij ook even stil, maar de samenwerking liep al snel perfect. De uitvoerders van de co-makers hebben vierwekelijks overleg, de teamleiders bespreken drie keer in de week de problemen en de knelpunten. Het is ook een supermooi en afwisselend werk. Er zijn veel verschillende daken in Vreewijk en in elk blokje zitten meestal vier verschillende woningen.”


Dakpakket

Voordat de dakbouwers aan de slag gaan, krijgen de schoorstenen nog een opknapbeurt die bestaat uit metselwerkherstel, opnieuw voegen en nieuwe loodslabben aanbrengen. Het nieuwe dakpakket is samengesteld uit PIR-isolatieplaten, een dampremmende laag, nieuwe rachels en keramische dakpannen. De pannen zijn door Nelskamp op maat gemaakt met een dubbele waterkering waarvan één kant in de fabriek wordt afgeslepen. Daardoor hebben de daken overal randaansluitingen met hele pannen. De pannen hebben in de hele wijk twee kleuren: rustiek (oranje) en gesmoord blauw.


Veiligheid en duurzaamheid

Uiteraard worden de daken veilig aangepakt. Van Deinsen: “In de planningsessies was veiligheid als onderwerp mee-
genomen en dat aspect wordt voortdurend geëvalueerd. We werken op steigers van derden en die worden drie keer
gekeurd, dus dat zit goed. Ongelukken hebben zich nog niet voorgedaan. Wat betreft de duurzaamheid van het project
spelen de daken een aanzienlijke rol. De isolatie is natuurlijk belangrijk voor het comfort en de energiebesparing
en behoud van gebouwen is altijd duurzamer dan nieuw bouwen. Verder is door een ecoloog onderzoek gedaan naar
de flora en fauna in de wijk. Daaruit is een werkprotocol opgesteld waar wij ons aan houden.”
.
.
.

Partners:

  • Opdrachtgever: Havensteder Rotterdam
  • Supervisie: Molenaar & Co Architecten
  • Ontwerp & Haalbaarheidsstudie: Bouwhulpgroep Eindhoven
  • Constructeur: CAE Nederland, Delft
  • Hoofdaannemer: Dura Vermeer Heyma, Rotterdam
  • Installaties: Giesbers en van der Graaf, Rotterdam
  • Dakrenovatie: Weijerseikhout, Groesbeek
  • Dakpannen: Nelskamp, Schermbeck
  • Isolatie: Recticel, Kersteren
  • Gevelherstel: IMTO Benelux, Rotterdam

Lees het gehele artikel op steilDAK