De Donken in Apeldoorn: een logistiek hoogstandje | Stedenbouw

Als ketenpartner van Nijhuis Bouw voert Weijerseikhout de volledige dakrenovatie van De Donken in Apeldoorn uit. De daken van de ruim driehonderd woningen worden geïsoleerd en grotendeels vervangen. Naast een uitdaging op ecologisch vlak is dit werk vooral een logistiek hoogstandje.

“Als dakspecialist voegen wij vak- en proceskennis toe aan de keten”, vertelt commercieel manager Bas van Deinsen van Weijerseikhout. “Vanuit die gedachte betrekt Nijhuis Bouw ons vanaf het voortraject bij haar projecten.” Sjacó Hendriks, technisch energetisch adviseur bij Weijerseikhout, voegt toe: “Een belangrijk aandachtspunt in het voortraject van De Donken had betrekking op flora en fauna. Op verzoek van de bij het project betrokken ecoloog bedachten wij een constructie waardoor laatvliegers hun nesten konden bouwen. Hierdoor moesten we een gedeelte van de daken behouden en op een andere manier van isolatie voorzien.”

Lastig bereikbaar

Weijerseikhout verwijdert de bestaande daken, met behoud van het dakbeschot. Vervolgens worden nieuwe isolatie, panlatten, dakpannen, betimmering, goten, dakramen en vluchtluiken aangebracht. Na de renovatiewerkzaamheden hebben de daken een RC-isolatiewaarde van 6.0 m2K/W. Hendriks: “De complexiteit van dit werk zit voor ons in de lastige bereikbaarheid. We hebben hier te maken met smalle straten, waar aan beide zijden auto’s geparkeerd staan. We moeten onze transporten, vaak met zwaar materieel, dus goed voorbereiden en afstem-men. Ook de kraan, waarmee we verschillende dakhoogtes moeten bereiken, kunnen we niet zomaar overal neerzetten.”

Onder controle

“Bij het renoveren van een dak komt veel kijken”, voegt Van Deinsen toe. “In de ontwerpfase hebben we naast zaken als flora en fauna te maken met brandveiligheid, omgevingsvergunningen en andere gemeentelijke procedures. In de uitvoeringsfase zijn we afhankelijk van de weersomstandigheden. Tegelijkertijd vormen de werkzaamheden aan het dak de rode draad in het uitvoeringsproces. Ligt ons werk stil door bijvoorbeeld harde wind, dan heeft dat consequenties voor de voortgang van het project. Daar moet je van tevoren goed met elkaar over nadenken en communiceren. Wat dat betreft hebben we aan Nijhuis Bouw een goede opdrachtgever en partner, die vooruit denkt en de processen strak onder controle heeft. Dat verdient een compliment.”

In volle gang

De renovatie van de daken van De Donken is in volle gang. Van Deinsen en Hendriks hebben het project inmiddels overgedragen aan hun collega Oscar Rietman, die de uitvoering begeleidt. “Voor een goede overdracht namen we Oscar al in het voortraject mee”, zegt Hendriks. “Ook dacht hij vanuit zijn praktijkervaring mee over het logistieke vraagstuk.” Van Deinsen: “De uitvoering verloopt geheel volgens plan. Wij gaan de oplevering, in mei dit jaar, met vertrouwen tegemoet.”

 

> Lees het hele artikel op Stedenbouw