Een leven lang leren bij Weijerseikhout

Wist je dat er in Nederland geen één opleiding meer is waar dakspecialisten voor het hellende dak opgeleid worden? En dat het daardoor steeds lastiger wordt om een nieuwe generatie jongeren te enthousiasmeren? De hoogste tijd om zelf in actie te komen dus! De afgelopen jaren hebben we hier bij Weijerseikhout een compleet leertraject voor opgetuigd. Benieuwd hoe leren bij Weijerseikhout eruitziet? Personeelsbegeleidster Lobke legt het ons uit!

Modules volgen bij Gaan in de Bouw

“Een aantal jaren terug zijn we een samenwerking aangegaan met Gaan in de Bouw”, vertelt Lobke. Gaan in de Bouw is dé opleider van vakspecialisten in de gespecialiseerde aannemerij. Naast dakdekken verzorgen ze ook opleidingen voor leidekken, metselen, voegen en kalkzandsteenlijmen. De opleiding dakdekker is opgedeeld in verschillende modules. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan modules als basiskennis pannendekken, energiesystemen op een dak, bouwfysica van een hellend dak of zinkwerk. Na elke module gaan de leerlingen er direct mee aan de slag in de praktijk. Leren door het te doen dus! Wanneer alle modules achter elkaar voltooid worden doorloop je het volledige opleidingstraject op niveau 2 en niveau 3 en ontvang je een vakbekwaamheidsbewijs. Collega’s Rob, Yuri & Frank zijn de eerste drie collega’s die dit volledig behaald hebben!”

Wist je dat onze collega Rob Donker als eerste het zogenoemde EVC-traject aangaat? Dit betekent dat hij zijn praktijkmodules gaat uitbreiden met nog drie verplichte vakken van het mbo. Nederlands, rekenen en basisvorming om precies te zijn. Als hij deze drie vakken met een voldoende afsluit dan is hij de allereerste in Nederland die weer het officiële mbo-diploma ‘Dakdekker Pannen’ in the pocket heeft. Daar zijn we enorm trots op!

.
Nederlandse taalcursus

Om deel te kunnen nemen aan het opleidingstraject van Gaan in de Bouw is de Nederlandse taal een vereiste. Zo vertelt Lobke: “Alle lesstof is in het Nederlands, als je geen Nederlands spreekt is het voor iemand erg lastig om de lessen te volgen en het leerboek te begrijpen” Weijerseikhout heeft hier een oplossing voor gevonden. Zo verzorgen we in-company Nederlandse taalcursussen met een leraar van het ROC. Lobke: “Met de Nederlandse taalcursus stomen we collega’s als het ware klaar voor het opleidingstraject bij Gaan in de Bouw. En het heeft nog meer voordelen: het maakt ook de communicatie op de bouwplaats een stuk eenvoudiger. Wel zo fijn voor alle collega’s, de productiviteit en het ‘samen sterk’ gevoel! Daarom mag je ook als je geen praktijkopleiding volgt de taalcursus volgen. En sinds kort krikken we het taalniveau ook na het behalen van de
cursus weer op door online vervolgtrainingen te bieden.”

Werken met leerteams

Naast het leren bij Gaan in de Bouw gebeurt het échte werk natuurlijk op de bouwplaats. Lobke: “Op de bouwplaats is het daarom belangrijk dat een leerling voldoende begeleid wordt bij de werkzaamheden en dat daar tijd voor is. Daarom starten we volgend jaar met ‘samen leren’ aan de hand van leerteams. Het leerteam is een volledig team dat ruimte heeft voor het begeleiden van een leerling. Dus niet één leermeester, maar samen met het hele team een leerling begeleiden. Samen zorg het team ervoor dat de leerling zijn leerstof in praktijk brengt. Dit zorgt voor een fijne werksfeer, saamhorigheid en een écht teamgevoel. Ook leren de teamleden die geen leidinggevende rol hebben hierdoor andere skills zoals motiveren, begeleiden en coachen. Afsluitend raakt het team nóg beter op elkaar ingespeeld. Een mooie vooruitgang dus!”

Ontwikkel je verder in 2022

“Bij Weijerseikhout zijn we nooit uitgeleerd. Daarom bieden we vanaf 2022 aanvullende cursussen voor iedereen die zich verder wil ontwikkelen. Of het nu een technische cursus zoals zinkwerk of platdak is, je jouw communicatie met bewoners wil verbeteren of je verder wil ontwikkelen op het gebied van leidinggeven: iedereen krijgt de kans om zich volgend jaar inschrijven voor een cursus die past bij de eigen functie. Op basis van de inschrijvingen maken we een planning en programma voor de aankomende jaren. Inschrijven is mogelijk vanaf begin 2022, dan leggen we het volledige cursusaanbod aan alle collega’s voor.”

 

Bij Weijerseikhout zijn we nooit uitgeleerd!