Een nieuwe kijk op het vinden en behouden van dakspecialisten

In de bouw is het personeelstekort de afgelopen jaren flink gegroeid en dit probleem wordt alleen maar groter. Ook Weijerseikhout heeft moeite met het aantrekken van geschikt personeel. De grootste uitdaging voor de dakvernieuwer in Groesbeek zit in de instroom van nieuwe collega’s en het begeleiden van oudere collega’s richting een goede uitstroom. Benieuwd hoe Weijerseikhout dat aanpakt? Lees dan verder!

Om meer nieuwe initiatieven op te zetten heeft Weijerseikhout een subsidie toegewezen gekregen van de Provincie Gelderland voor sociale innovatie. Initiatiefnemer Koen Verharen legt uit: “Het subsidietraject maakt het mogelijk om nog meer te investeren in opleidingen, leermeesters aan te stellen en nieuwe werkmethodes te ontwikkelen. Ook is de subsidie ingezet voor de ontwikkeling van een aantrekkelijke wervingscampagne om zo jongeren, maar zeker ook ouderen, te enthousiasmeren voor ons mooie vak.”

Inzicht door arbeidsmarktonderzoek

Maar hoe vind je nieuwe medewerkers in een arbeidsmarkt waar zo ontzettend veel vraag is? Hiervoor was allereerst beter inzicht in de doelgroep “dakspecialist” noodzakelijk. Wat vinden dakspecialisten belangrijk bij het kiezen van een werkgever? En wat lezen, kijken en luisteren ze? Aan de hand van een uitgebreide vragenlijst en diepte-interviews is onderzocht wat de dakspecialisten van Weijerseikhout belangrijk vinden. Er is bewust gekozen voor een onderzoek bij de eigen medewerkers, aangezien zij qua functie, opleidingsniveau, leeftijd, interesses en mediagebruik een goede afspiegeling vormen van de doelgroep.

Fijne werksfeer en waardering belangrijk!

Uit het onderzoek blijkt dat een fijne werksfeer en leuke collega’s – op salaris en een vast contract na – de belangrijkste factor is bij het kiezen van een werkgever. Een van de dakspecialisten van Weijerseikhout geeft aan: “Wanneer ik op zoek zou gaan naar een nieuwe baan vind ik werksfeer het allerbelangrijkste. Zelfs belangrijker dan salaris. Ik ga graag met een fijn gevoel naar mijn werk.” Ook de factor waardering komt in het onderzoek naar voren als belangrijke factor van goed werkgeverschap. Denk hierbij aan het tonen van betrokkenheid bij bijvoorbeeld een verjaardag, geboorte, bruiloft of jubileum, maar ook met een overlijdensgeval of ziekte. Dit zorgt voor een welkom gevoel en maakt de bedrijfscultuur erg goed zichtbaar. Lars Weijers, directeur van Weijerseikhout legt uit:“We besteden veel aandacht aan collega’s. Jaarlijks organiseren we verschillende personeelsuitjes zoals een groot kerstfeest en sinterklaasviering. Als familiebedrijf vinden we aandacht voor elkaar erg belangrijk.”

Werven via eigen netwerk

Maar – nu we weten wat de doelgroep belangrijk vindt – waar vind je deze dakspecialisten dan? Tijdens het onderzoek geven de dakspecialisten aan dat we deze waarschijnlijk het beste via social media of op vacaturessites kunnen vinden. Opvallend, want zelf is maar liefst 71% van de dakspecialisten via (lees: vrienden, familie, kennissen) bij Weijerseikhout terechtgekomen. Daarom wordt in de wervingscampagne ingezet op “referral recruitment”, een strategie waarbij ze medewerkers stimuleren om nieuwe collega’s aan te dragen. Zij kennen enorm veel mensen in de branche en kiezen op deze manier bovendien zelf met wie ze in het team komen te werken.

Klasse campagne van start!

Alle uitkomsten van het onderzoek zijn gebundeld en omgetoverd tot dé gloednieuwe wervingscampagne: klasse! De campagne, die vanaf september gestart is, richt zich op het vinden van dakspecialisten van de allerhoogste klasse. Aan de hand van socialmediaposts, een nieuwe werken-bij website en een eigen klasse dakscout André wordt er actief campagne gevoerd. De campagne is afgetrapt met een klasse schaft op de bouwplaats en alle dakspecialisten kunnen een klasse bonus verwachten als ze een nieuwe collega aandragen. Klasse geregeld, toch?