Het dak op met.. Alex Uiterwijk!

Van dakspecialist tot eerste monteur zonnepanelen: collega Alex Uiterwijk werkt al meer dan 13 jaar bij Weijerseikhout! Hij werkt hard, is op zijn plek binnen het team van Weijerseikhout en haalt – onder andere – plezier uit het begeleiden van leerlingen. Benieuwd hoe zijn dag eruitziet? En waarom hij zo graag bij Weijerseikhout werkt? Hij vertelt erover in deze editie van het dak op met!

 

Hoe ziet jouw team eruit?

Sinds 2009 hoor ik bij het team van Weijerseikhout. Waar ik ooit begon als dakspecialist, ben ik inmiddels fulltime aan de slag voor onze zonnepanelentak. Samen met twee collega’s, waarvan één leerling, vorm ik een vast team. We werken samen aan verschillende projecten en zijn helemaal op elkaar ingespeeld. Aan één blik hebben we genoeg, waardoor we altijd lekker doorwerken en daken verduurzamen.

 

Je bent al 13 jaar onderdeel van Weijerseikhout, wat maakt werken bij dit bedrijf zo leuk?

Met stip op nummer één: de fijne sfeer binnen de teams. Dat zeggen meerdere collega’s in eerdere edities van deze rubriek, maar dat is écht zo. Iedereen is zo betrokken en collegiaal. Dat zorgt voor extra motivatie om elke dag weer hard te werken! Maar dat is niet het enige: inmiddels heb ik al een aantal leerlingen opgeleid tot zonnepanelenmonteur. Dat vind ik heel leuk om te doen! Ik leer leerlingen om de zonnepanelen en omvormer altijd op dezelfde, juiste manier te installeren. En kan ik op een gegeven moment niet onderscheiden wie, welk systeem geïnstalleerd heeft? Dan weet ik dat ik mijn taak heb volbracht.

 

Je bent doorgegroeid naar zonnepanelenmonteur: hoe ben je daar terecht gekomen?

Een tijdje geleden vroeg Michael – de projectcoördinator van de zonnepanelenafdeling – of ik wilde bijspringen in zijn team. Natuurlijk wilde ik dat! Iets nieuws, dat leek mij wel wat. Als dakspecialist had ik alles onder de knie en ik was toe aan wat extra uitdaging. Zo belandde ik bij mijn inmiddels fulltime functie als 1e monteur zonnepanelen. Natuurlijk is dit wel een andere tak van sport: dat betekende leren en examens maken om de juiste kwalificaties te behalen. Tegelijkertijd met mijn collega Mario heb ik dit pittige traject doorlopen. Waar iedereen tussen kerst en oud en nieuw vrij was, waren wij hard aan de studie. Tijdens de kerstvakantie belden we meerdere keren om elkaar telefonisch te overhoren. Gelukkig met succes: we hebben ons certificaat allebei gehaald!

 

Welk project maakt jou het meest trots? En waarom? 

Dat is zonder twijfel het project van de Slotemaker de Bruïneweg in Nijmegen. Tijdens dit project lagen er veel uitdagingen. We gingen in een klein team zelfstandig aan de slag en regelden alles zelf. Van het plan uitdenken tot materialen bestellen en het monteren van de zonnepanelen. En het resultaat mag er wezen! Wat dit project ook zo leuk maakte, is dat de we zelf veel uitgedacht hebben. Samen met het team natuurlijk. Als je het mij vraagt is juist dat wat het werken in renovatie zo leuk maakt: je moet soms iets dieper nadenken om tot een creatieve oplossing te komen. Dat is hier zeker gelukt!

 

Welke kwaliteiten heeft volgens jou elke zonnepanelenmonteur nodig?

Het is bovenal belangrijk dat een zonnepanelenmonteur géén hoogtevrees heeft. Verder heb je twee goedwerkende handen nodig én een stukje gezond verstand. Want de rest is allemaal aan te leren. En laat je bij Weijerseikhout daar alle ruimte in krijgen!