Het dak op met.. dakvernieuwer Basel Tarchihani

Maak kennis met Basel! Drie jaar geleden begon hij als leerling dakspecialist bij Weijerseikhout. Inmiddels is hij – na heel wat lessen Nederlands – gestart met een opleiding via Gaan in de Bouw en uitgegroeid tot volwaardig teamlid. “Hij is super gemotiveerd, werkt slim en pakt dingen snel op” vertellen zijn teamgenoten. Benieuwd hoe Basel bij Weijerseikhout terecht is gekomen? En hoe het samenwerken in een team hem bevalt?                                                                                                             .

Hoe ben je bij Weijerseikhout terecht gekomen?

Heb je even? Dat is best wel een lang verhaal. Zes jaar geleden ben ik – samen met mijn vrouw en kinderen – gevlucht uit Syrië. In Syrië was ik eigen ondernemer en had ik drie winkels. Je kunt de winkels het beste vergelijken met wat hier de Action is. Naast de winkels was ik ook eigenaar van een bedrijf in gipsplaten, waarmee prachtige sierplafonds gemaakt worden. Eenmaal in Nederland had ik zin om weer aan de slag te gaan. Dus ging ik op zoek naar een baan die het meeste in mijn straatje lag. Zo kwam ik op het idee om ook in Nederland een gipsplatenbedrijf te beginnen. Via Bouwmensen startte ik daarvoor met een opleiding tot timmerman. Gaandeweg de opleiding kwam ik erachter dat er in Nederland weinig vraag is naar sierplafonds. Mensen hebben hier graag een strak en glad plafond. Gelukkig kwam precies op dat moment een mooie kans als dakvernieuwer bij Weijerseikhout voorbij. Die heb ik direct met beide handen aangegrepen!

.
Hoe bevalt het samenwerken in een team je?

Gek genoeg heb ik er totaal niet aan moeten wennen om weer in een team te werken en aangestuurd te worden. Ik werk nog steeds in het team waarin ik drie jaar geleden ben gestart en heb inmiddels een goede band met ze opgebouwd. Mijn teamleider Matje haalt mij elke ochtend op en samen met Frank – ons andere teamlid – rijden we naar de bouwplaats. Stap voor stap hebben zij mij geleerd wat je als dakspecialist allemaal moet kunnen. We werken héél fijn samen en helpen elkaar waar nodig. Erg belangrijk, want wanneer je samen je schouders eronder zet kom je er wel!

.
Je werkt als dakvernieuwer én timmerman. Hoe bevalt deze combinatierol je? 

De afwisseling die mijn nieuwe rol biedt bevalt me super goed! Om hiertoe te komen heb ik eerst de opleiding tot timmerman volledig afgerond. Ook ben ik via Weijerseikhout met een opleiding tot dakspecialist gestart. Om de modules goed te kunnen volgen was Nederlands een vereiste. Elke vrijdag gingen we daarom – samen met een groep collega’s – bij Weijerseikhout aan de slag om de taal te leren. Ook handig voor het samenwerken op de bouwplaats! Door de taallessen begrijp ik mijn teamgenoten een stuk beter. Nu ik een aantal papiertjes op zak heb én de nodige praktijkervaring heb opgedaan merk ik dat ik dit perféct kan combineren op de bouwplaats. Dat maakt mijn dag extra afwisselend en leuk!

.
Merk je veel verschillen tussen werken in Nederland en Syrië? 

Dat valt me enorm mee! Tijdens het werken zelf zijn er nauwelijks cultuurverschillen te ontdekken. Buiten het werk sluit ik ook graag aan bij de feestjes die georganiseerd worden. Zo vond ik de bedrijfsbarbecue van afgelopen zomer erg gezellig. Tijdens feestdagen neem ik regelmatig Syrische hapjes mee voor mijn teamgenoten. Deze maakt mijn vrouw. Zo kunnen mijn collega’s ‘letterlijk’ een beetje van mijn cultuur proeven. Heel erg leuk om te zien dat dit zo goed ontvangen wordt in mijn team!

.
Wat vind je het allerleukste aan werken bij Weijerseikhout? 

Het leukste aan mijn werk vind ik dat ik elke dag weer nieuwe dingen leer! Ik ben met open armen ontvangen en heb de mogelijkheid gekregen om de taal én het vak te leren. Ook wanneer ik ergens vragen over heb word ik meteen geholpen. Bijvoorbeeld door teamgenoten of collega’s van kantoor. Als je het leuk vindt om echt samen te werken zit je hier dus echt op je plek. Ik zie mijzelf hier niet snel weggaan!

Heb je nog vragen aan Basel? Maak een afspraak voor een kop koffie!