Het dak op met.. bewonersconsulente Amber Harteman

In onze nieuwe rubriek “het dak op met..” spreken we elke maand een andere collega van Weijerseikhout. We gaan de hoogte in, op zoek naar diepgang. Wat maakt collega’s trots in het werk? En waarom werken ze bij Weijerseikhout? We trappen af met Amber Harteman, bewonersconsulente bij Weijerseikhout. Ze is al ruim een jaar werkzaam bij ons en inmiddels niet meer weg te denken uit het team. Moet er iets snel én goed geregeld worden? Dan ben je bij regeltante Amber aan het juiste adres. Mede door deze kwaliteit heeft ze zich dit jaar doorontwikkeld tot bewonersconsulente. Benieuwd wie Amber is en wat ze doet? Lees dan snel verder.

Hoe ziet een werkdag als bewonersconsulente eruit?

Als bewonersconsulente houd ik me bezig met de communicatie tussen bewoners, de woningcorporatie en Weijerseikhout tijdens onze lopende projecten. Ik stem de planning af, ben beschikbaar voor vragen en bied een luisterend oor. Aangezien een renovatietraject voor veel bewoners ingrijpend is, ben ik graag al vanaf de aanbesteding betrokken bij het proces. Wanneer we van start gaan met het project ben ik de spil tussen alle partijen en zorg ik ervoor dat alle huisbezoeken worden ingepland. Zo ga ik bij iedere bewoner persoonlijk langs om ze voor te bereiden op de geplande werkzaamheden. Op deze manier houd ik korte lijntjes met de woningcorporatie en de bewoners en weet ik altijd wat er speelt. Tenslotte evalueer ik iedere maand samen met de woningcorporatie wat er goed gaat en wat er eventueel verbetert kan worden. Erg belangrijk, want op die manier ontwikkel ik mijzelf verder.

Welk bewonersproject maakt jou het meest trots? En waarom?

Mijn eerste echte grote project is een verduurzamingsproject dat we in de wijk Aldenhof voor woningcorporatie WoonGenoot uitvoeren. In totaal verduurzamen we hier 220 woningen. Inmiddels hebben we de eerste 70 woningen verduurzaamd. Tijdens dit project heb ik nauw contact met de projectleider en de woonconsulent van WoonGenoot en mag ik vanaf het begin tot eind meewerken. Ik kan me nog goed herinneren dat een bewoonster graag een aanpassing wilde doorvoeren, die wij eigenlijk niet konden realiseren omdat het niet bij onze werkzaamheden hoort. Uiteindelijk heb ik het toch voor elkaar gekregen om dit voor haar te regelen. Zo heb ik een bewoner héél tevreden weten te krijgen. Dat geeft een goed gevoel en maakt me trots!

Wat is de grootste uitdaging?

De diversiteit van de werkzaamheden en bewoners maken mijn baan heel leuk. Iedere bewoner loopt ergens anders tegenaan en ik zet me graag in om iedereen tevreden te houden. Helaas kan ik niet op alle plekken tegelijk zijn, waardoor ik niet iedereen direct kan helpen. Prioriteiten stellen is daarom belangrijk. Ik probeer 24 uur per dag bereikbaar te zijn en ik streef ernaar een probleem binnen één uur op te lossen. Soms is dat een uitdaging, maar wel heel leuk!

Welke kwaliteiten heeft volgens jou elke bewonersconsulente nodig?

Als bewonersconsulente bij Weijerseikhout moet je open, toegankelijk en flexibel zijn. Het is belangrijk dat je snel kunt schakelen en mensen aan durft te spreken. Het komt vaak voor dat bewoners of andere partijen pittige vragen stellen, dus je moet hier accuraat op kunnen reageren. Kennis van een project hebben is daarbij natuurlijk ook erg belangrijk. Als je niets van daken weet, kun je mensen ook niet adviseren. Daarnaast hangt er bij Weijerseikhout een ‘familiesfeer’ en doen we het echt samen. Ik weet hoe cliché dit klinkt, maar iedereen werkt hard en staat voor elkaar klaar. Dit haalt het beste in mij naar boven, want zo werk ik het liefst.

Wat is jouw allerleukste herinnering aan werken bij Weijerseikhout?

Het kerstfeest van 2019 springt er voor mij echt uit. Er stond een grote tent op het terrein en er was een hoop gezelligheid met alle collega’s. Door de coronamaatregelen hebben we afgelopen jaar weinig activiteiten kunnen plannen, iets wat ik erg jammer vind als lid van de activiteitencommissie. Toch hebben we eind 2020 een kerst-drive through georganiseerd om het kerstgevoel mee te geven. Ik kijk uit naar versoepelingen en meer uitjes met het team!
.

Wil je meer weten over Amber? Maak een afspraak voor een kop koffie.