Het dak op met.. dakvernieuwer René Wijers 

In onze rubriek “het dak op met” spreken we elke maand een andere collega van Weijerseikhout. We gaan de hoogte in, op zoek naar diepgang. Waarom zijn ze ooit komen werken bij Weijerseikhout? En op welke projecten zijn ze écht trots? Dit keer de beurt aan René Wijers, dakvernieuwer en sinds kort kraanmachinist bij Weijerseikhout. Benieuwd naar René? Lees dan verder!                                                                                                                

.
Hoe ben je bij Weijerseikhout terecht gekomen? 

Ik ken Weijerseikhout eigenlijk al mijn hele leven. Aangezien mijn vader ook bij Weijers werkt, kreeg ik vroeger al veel mee van het bedrijf en het werken op het dak. Dat leek mij ook wel wat. Dus ben ik op mijn 18e gestart op het dak gestart. Ik heb toen bij verschillende bedrijven gewerkt, maar merkte dat ik tijdens de jaarlijkse bouwvakbarbecue steeds naar Weijerseikhout toe trok. Dan was ik aan het einde van de avond toch weer daar te vinden. Tijdens deze avonden merkte ik dat ik me hier toch wel erg op mijn plek voelde. De keuze was snel gemaakt en ik sloot me aan bij het team. Daar heb ik geen seconde spijt van gehad!

.
Je hebt sinds kort een nieuwe functie als kraanmachinist. Hoe ben je tot deze nieuwe functie gekomen?       

Bij Weijerseikhout kijken we altijd hoe we ons werk slimmer, beter en lichter kunnen maken. Zo werken we steeds meer mechanisch met kranen en verreikers. Werken met een kraan zorgt ervoor dat we niet meer met pannen hoeven te sjouwen, maar dat we de pannen zo dicht mogelijk bij het werk krijgen. Tijdens een van onze samen sterk bijeenkomsten heb ik aangegeven dat een functie als hijsmachinist mij wel interessant leek. Vooral omdat ik graag mijn collega’s help om het werk zo licht mogelijk te maken. Weijerseikhout ging direct met mijn verzoek aan de slag. Dat was heel fijn, hierdoor kon ik snel beginnen aan een cursus. Deze cursus bestond uit een theorie- en een praktijkgedeelte. De theorie ging me goed af: ik was in één keer geslaagd. Het praktische deel was daarentegen een stuk pittiger. Om te slagen moest ik een parcours afleggen met verschillende oefeningen waaronder grind storten. De kraan moet dan natuurlijk op de juiste hoogte blijven. Deze nieuwe werkzaamheden zijn best even wennen, maar uiteindelijk heb ik het papiertje binnen en werk ik alweer een paar maanden op de kraan.

.
Welk project maakt jou het meest trots en waarom? 

Het project wat me het meest is bijgebleven is toch wel de Oberixkerk in Amsterdam. Ik heb deze werkzaamheden onder andere samen met mijn vader uitgevoerd en het was een mooi monumentaal gebouw. Echt een keer wat anders. Er moest een compleet nieuw dak op de kerk komen, dus hier is best wat tijd in gaan zitten. Normaal gesproken leg je 14 rijtjes pannen omhoog, maar nu waren het er 52. Een flink verschil. Het leuke aan deze klus was dat we elke dag stipt om half 1 beneden moesten zijn, want dan begon de kerkmis. Wij konden dan op ons gemak even pauzeren en daarna het dak weer op. Helemaal in de nok van de kerk kwamen we om in het stof. Jaren is hier niets aan gedaan en het zag helemaal zwart. Dat kom je ook niet vaak tegen. Het was een uitdagende klus die ik niet snel vergeet.

.
Welk bedrijfsuitje is jou het meeste bijgebleven? En waarom? 

Weijerseijkhout is een bedrijf dat heel veel aandacht besteedt aan haar medewerkers. Zo krijgen we altijd leuke presentjes en zijn ook de activiteiten niet mis. Met Sinterklaas worden onze kinderen altijd verwend met een kleinigheidje en wordt er een show opgevoerd. Dat zijn wel dingen die hartstikke leuk zijn. Daarnaast springen de feestjes er natuurlijk uit: een feestje of een barbecue is altijd goed! Dat kunnen ze wel bij Weijerseikhout.

.
Welke kwaliteiten heeft een goede dakspecialist nodig? 

Het klinkt misschien simpel, maar je moet echt wíllen werken. De motivatie moet er zijn en je moet geen hoogtevrees hebben. Daarnaast moet je uiteraard de basisvaardigheden kunnen en zorgen voor een veilige werkplek. Binnen ons team zijn we op zoek naar toffe collega’s die het leuk vinden om bij ons te komen werken.

Heb je nog vragen aan René? Maak een afspraak voor een kop koffie!