Het dak op met.. (groen)dakvernieuwer Manuel Kraemer

In deze ‘het dak op met’ spreken we met Manuel. Sinds twee jaar is hij dakvernieuwer bij Weijerseikhout. Na al een aantal jaren ervaring op te hebben gedaan in Duitsland, zit hij nu helemaal op zijn plek in een fijn team bij Weijerseikhout. Benieuwd hoe hij hier terecht is gekomen? En wat hij allemaal geleerd heeft de afgelopen tijd? Lees dan snel verder!

Hoe ben je bij Weijerseikhout terecht gekomen?

Mijn vader heeft 15 jaar lang bij Weijerseikhout gewerkt. Via hem ben ik hier twee jaar geleden terecht gekomen. Voordat ik bij Weijerseikhout ben gaan werken heb ik de opleiding tot timmerman gevolgd. Daarna heb ik vier jaar als dakvernieuwer gewerkt bij een werkgever in Duitsland. Ondanks mijn opleiding als timmerman heb ik hier alles geleerd over het dak. Na deze vier jaar heb ik de overstap gemaakt naar Weijerseikhout. Ik hoorde hele goede verhalen van mijn vader en het werken aan langdurige projecten in een vast team sprak mij erg aan. Inmiddels werk ik er al twee jaar en heb ik het enorm naar mijn zin. Iedere dag ga ik met een grote smile op mijn gezicht naar het werk!

Hoe ziet een werkdag voor jou eruit?

Elke ochtend rijd ik met mijn eigen Weijerseikhout bus vanuit mijn woonplaats Kleve naar de bouwplaats. Onderweg haal ik twee collega’s op bij de grens in Wyler. Om 7 uur start onze dag op de werkplaats en gaan we aan de slag. Gedurende de dag zijn we met verschillende werkzaamheden bezig. Doordat we langdurig op hetzelfde project werken, zijn we van begin tot eind betrokken. Dat vind ik zelf super ‘toll’ want daardoor kun je als team echt iets neerzetten. Deze afwisseling vind ik het leukste aan mijn werk. Daarnaast is het tussen de werkzaamheden door ook echt gezellig. Het werken in een vast team zorgt ervoor dat je elkaar goed leert kennen en dat we ‘samen sterk’ staan in wat we als team doen.

Welke eigenschappen en kwaliteiten heeft een dakspecialist nodig?

Het belangrijkste is denk ik dat je het lekker vindt om in de buitenlucht te werken. Als dakvernieuwer zit je niet binnen achter een bureau, maar werk je altijd in de frisse lucht. Je moet dus ook wel een klein beetje tegen een stootje kunnen. Daarnaast zijn natuurlijk kennis over het dak en de benodigde praktische vaardigheden noodzakelijk om je werk goed te kunnen doen. Een ander belangrijk punt is dat je geen hoogtevrees hebt, aangezien je vaak op grote hoogtes aan het werk bent.

Wat heb je geleerd bij Weijerseikhout?

Naast dat ik mij de afgelopen twee jaar nog meer heb ontwikkeld als dakvernieuwer, heb ik ook een taalcursus Nederlands gevolgd. In het contact dat ik tijdens het project met bewoners heb krijg ik vaak te horen “Kom jij uit Nederland? Wat spreek je goed Nederlands”. Dat vind ik altijd erg leuk om te horen en doet me goed!

Welk project maakt jou het meest trots?

Dan moet ik meteen denken aan het Casade project. Tijdens dit project hebben we honderden daken van huurwoningen vervangen voor een nieuw en goed geïsoleerd dak, waaronder ook groendaken. Dit was de eerste keer dat ik een groendak heb gemaakt. Heel leuk om te leren en heel wat anders dan de pannen- of staaldaken die we normaal gesproken gebruiken. Dat we voor dit project ook de Award ‘Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen’ hebben gewonnen, maakt me extra trots! Want waardering voor je werk krijgen is natuurlijk de kers op de taart.

Wil jij verder kletsen met Manuel? Maak een afspraak voor een kop koffie!