Het dak op met.. Harold Schuurmans

Deze maand gaan we het dak op met.. Harold Schuurmans: dé KVGM-coördinator van Weijerseikhout. Collega’s kunnen bij Harold terecht met alle vragen over gezondheid en veiligheid binnen ons bedrijf. Harold en Weijerseikhout zijn al 25 jaar met elkaar verbonden. Benieuwd wat zijn leukste herinnering is aan Weijerseikhout? En hoe een werkdag eruitziet? Lees dan verder!

Wat houdt jouw functie precies in?

Ik ben KVGM-coördinator. KVGM staat voor kwaliteit, veiligheid, gezondheid en milieu. De focus ligt in mijn functie voornamelijk op het stuk veiligheid en gezondheid. Ik ondersteun de organisatie als het gaat om processen en protocollen rondom veilig werken. Daarbij hoort bijvoorbeeld het veiligheidsgedrag van medewerkers bij. Ik bekijk hoe we dat binnen de gehele organisatie kunnen verbeteren. Ook de verzuimbegeleiding neem ik op me.”

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit? 

’s Ochtends om 7 uur start mijn werkdag op kantoor. Buiten de standaard overleggen die gepland zijn, houd ik me bezig met het verwerken van data zoals de toolboxen en werkplekinspecties. Die data analyseer en bewaak ik. Vanuit daar ga ik in gesprek met de proces- en projectleiders. De afgelopen tijd ben ik bijvoorbeeld druk met geweest met de veiligheidsladder en de audit rondom de VCA-certificering. Maar ik voer ook werkplekinspecties uit, bezoek de bouwplaats én – heel belangrijk – ga ik in gesprek met collega’s over veilig werken.

Wat vind je het meest uitdagende aan je werk?

“Mijn functie kan best eenzaam zijn. Je bent toch een beetje dat ‘vervelende’ mannetje dat komt kijken en vragen stelt, terwijl iedereen het al druk genoeg heeft. Grofweg vertel ik mensen dat ze hun werk beter en veiliger moeten uitvoeren en het is logisch dat daar wat weerstand bij komt kijken. Dat is altijd weer even wennen bij een nieuwe organisatie. Uiteindelijk weten collega’s gelukkig dat ik er ben om te helpen en waar ze mij voor kunnen inzetten. Dat geeft veel voldoening!”

Wanneer past iemand bij Weijerseikhout? 

“Je past bij Weijerseikhout als je flexibel bent ingesteld. Vooral als het gaat om kwaliteits- en veiligheidsbewustzijn is het belangrijk om open te staan voor een andere manier van werken en denken. Eigen inbreng wordt hierbij zeer gewaardeerd. Daarnaast is er veel diversiteit bij Weijerseikhout. Of je nou man of vrouw, jong of oud, extravert of introvert bent: iedereen is van harte welkom. Het mooie aan Weijerseikhout is dat iedereen dezelfde kansen krijgt. Dus als jij mee wil groeien met het bedrijf, houdt niemand je tegen!”

Wat is – tot nu toe – je leukste herinnering aan Weijerseikhout?

“Mijn leukste herinnering aan Weijerseikhout is er eigenlijk een van toen ik zelf nog niet in dienst was. Toen Lars Weijerseikhout van zijn vader overnam, werd er een groot feest georganiseerd. Aangezien Weijerseikhout toen nog een klant van mij was, mocht ik ook komen. Ik vond het mooi om te zien dat de organisatie een transformatie doormaakte. Van een meer productie-gestuurd bedrijf naar een toekomstgerichte organisatie. Dat is een leuke herinnering!”