Het dak op met.. uitvoerder Fred Derks 

Ken je Fred Derks al? Met 33+ jaar bij Weijerseikhout hoort Fred onderhand bij het meubilair. De hoogste tijd dus om met hem in gesprek te gaan. In deze ‘het dak op met’ spreken we Fred over zijn rol als uitvoerder, de veranderingen door de jaren heen én verklapt hij waar we hem voor wakker mogen maken. Benieuwd wat hij te vertellen heeft? Je leest het hier!                                                                                                             .

Hoe ben je in de rol van uitvoerder terecht gekomen?

Voordat ik uitvoerder werd, heb ik een flink aantal jaren als teamleider bij Weijerseikhout gewerkt. Tijdens een project in Wassenaar ontstond een gat in de bezetting van onze uitvoerders. En je raadt het al: aan mij de vraag om dat gat te dichten. Aangezien ik altijd open sta om nieuwe dingen te leren, ging ik enthousiast als beginnend uitvoerder aan de slag. Dat ging al vrij snel goed: na twee weken had ik 8 projecten onder mijn hoede. Gelukkig hoefde ik niet alles alleen te ontdekken, maar heeft collega Henk Vissers mij uitstekend begeleidt. Het mooiste project waar ik als uitvoerder betrokken bij was, is een monumentaal project in Arnhem. Ondanks dat het één van mijn eerste projecten als uitvoerder was, staat het me nog heel goed bij. De verschillende laag- en hoogbouwwoningen zijn compleet gerenoveerd, waarbij wij verantwoordelijk voor het dak waren. Het eindresultaat is écht prachtig geworden. Daarvoor doe je het!

.
Hoe ziet een werkdag van een uitvoerder eruit?     

Iedere ochtend zit ik al vroeg in de auto richting de bouwplaats. Samen met de teams neem ik door welke dakwerkzaamheden er op de planning staan en bespreken we of alles goed loopt. Daarnaast heb ik nauw contact met onze werkvoorbereiders om de lopende materiaalbestellingen door te nemen én nieuwe bestellingen af te stemmen. Het beste kom ik tot mijn recht op de bouwplaats: gesprekken voeren met collega’s en ze helpen om het elke dag weer een beetje beter te doen. Ook het administratieve is onderdeel van mijn werkdag. Dat is eerlijk gezegd minder mijn ding. Maar ach, dat hoort er ook bij hé ;).

.
Je werkt al 33 jaar bij Weijerseikhout. Op welke manier heb je het bedrijf door de jaren heen zien veranderen?

Ik merk dat we de afgelopen jaren wat meer rust in de uitvoering hebben gekregen. Heel fijn: want wanneer het gereedschap, de werkvoorbereiding en de projectenplanning allemaal tot in de puntjes geregeld zijn, krijg je ruimte om met innovaties bezig te gaan. Zo maken we bijvoorbeeld écht stappen op het gebied van prefab bouwen. Het prefab installeren van daken zorgt er weer voor dat het werk op de bouwplaats nog efficiënter uit kunnen voeren. Zo ontwikkelen we ons steeds verder door! Daarnaast waren de afgelopen twee jaren – door het coronavirus – natuurlijk anders dan andere jaren. Daardoor merkte ik ook dat er een hoop veranderd is. Zo zijn er huurauto’s ter beschikking gesteld, werkten we thuis, hebben we mondkapjes met eigen logo en hebben we inmiddels allemaal een eigen spatscherm. Aan die kleine dingen merk je dat we echt professioneler zijn geworden. Heel mooi om te zien!

.
Welke drie kwaliteiten heeft een goede uitvoerder?

Mensenkennis, overtuigingskracht en natuurlijk kennis van het dak. Met die drie kwaliteiten kom je een heel eind. Zelf ben ik 33 jaar geleden ook zonder ervaring gestart. Stap voor stap heb ik alles geleerd en mijzelf door ontwikkeld tot uitvoerder. Alles is dus mogelijk, als je de lat maar hoog legt voor jezelf!

.
Waar mogen we jou voor wakker maken?

Mij mag je altijd wakker maken voor gezelligheid. Zowel met vrienden als met familie. Gezelligheid is ook binnen Weijerseikhout belangrijk, als je hier werkt ben je echt onderdeel van de groep. Als er iets wordt georganiseerd baal ik als een stekker wanneer ik hier niet bij kan zijn. Mijn leukste herinneringen zijn dan ook echt de feestjes. Van zomerafsluiting tot winterbarbecue: allemaal onvergetelijk. Toen Weijerseikhout 60 jaar bestond hebben we drie dagen feest gehad. Natuurlijk precies zoals we van Weijerseikhout gewend zijn: met alles tot in de puntjes georganiseerd.

Heb je nog vragen aan Fred? Maak een afspraak voor een kop koffie!