Programma Dakenstroom van Casade wint award voor natuurinclusief bouwen

De Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen: op 7 oktober mocht Casade deze prijs in ontvangst nemen. De wooncorporatie won de award met programma Dakenstroom. In dit programma vervangt Casade samen met diverse partners honderden schuine daken van huurwoningen door een nieuw, goed geïsoleerd dak. En dat gebeurt zó dat de daken energie opwekken, actief bijdragen aan een gezond (groen) klimaat, én plek bieden aan beschermde diersoorten als de vleermuis, de huismus en de gierzwaluw.

(Ver)bouwen en natuur gaan goed samen

Programmamanager Marco Matheeuwsen van Casade: “Dakenstroom laat zien dat (ver)bouwen en natuur prima samen kunnen gaan. Bij een verbouwing van een woning haal je verblijfplaatsen van dieren weg, en daar moeten we rekening mee houden vanuit de Wet Natuurbescherming. Daarom is de natuur meegenomen in de uitvoering van de nieuwe daken, zodat de dieren weer een plek hebben. Er zijn speciale nestvoorzieningen opgenomen voor beschermde diersoorten. En met een groen dak voegen we zichtbaar natuur toe aan de wijk, zodat er groen te zien is in plaats van stenen.”

Voordeel voor huurders

In eerste instantie is Dakenstroom natuurlijk bedoeld voor de huurders van Casade. Maar duurzaamheid en betaalbaarheid gaan hier hand in hand, zo stelt Matheeuwsen. “De aangepakte woningen krijgen meer comfort en huurders hebben er financieel voordeel van. We willen onze woningen duurzamer maken, maar ook dat de woonlasten niet te veel stijgen. Daarom krijgen de Dakenstroom-woningen een dak vol zonnepanelen. De opgewekte energie van deze panelen gaat naar Zonnecoöperatie Dakenstroom. Dankzij subsidie van de overheid krijgen de leden van de zonnecoöperatie een belastingvoordeel op hun energierekening voor de collectief opgewekte energie. De belasting is een groot deel van de prijs die je betaalt voor stroom. En het voordeel geldt voor alle huurders van Casade die lid zijn van de zonnecoöperatie. Dus ook als we op hun dak geen zonnepanelen leggen.”

Samenwerking

De gewonnen prijs is een initiatief van Zoogdiervereniging en Vogelbescherming Nederland. Bureau Unitura heeft Dakenstroom hiervoor opgegeven, omdat ze ‘wisten dat ze iets bijzonders in handen hadden’. Dakenstroom is een bijzonder en groot project voor Casade, dat tot stand is gekomen met diverse partijen. Aannemers Weijerseikhout en Coen Hagedoorn voeren het op innovatieve wijze uit. Ook Unitura, Innax, SlimRenoveren, Fier Dakcontrol, Tausch Projects, Comzone Architect en huurdersorganisatie SHC hebben een belangrijke rol in de realisatie van de duurzame daken.

Casade is uiteraard heel trots op deze prijs. Matheeuwsen: “Een supermooie erkenning voor onze inzet voor duurzaam bouwen in Dongen, Waalwijk en Loon op Zand. Heel veel complimenten aan team Dakenstroom en alle partners!”

Meer informatie over dit project? Bekijk het hier