Project die Port van Cleve

  • Opdrachtgever: Pleijsier Bouw
  • Plaats: Amsterdam

Wauw! Afgelopen week zijn wij aan de slag gegaan op een heel bijzonder project. Het hotel die Port van Cleve, gelegen vlakbij de Dam, wordt voorzien van een gerestaureerd dak. De unieke voorkant van dit historische Amsterdamse hotel is sinds 1887 onveranderd gebleven en heeft een Rijksmonumentale status.

Uitdagend vergunningstraject                                                                            

De ligging van het project –  hartje Amsterdam – zorgde ervoor dat het verkrijgen van vergunningen een uitdaging was. Zo moest er rekening gehouden worden met de wens dat het hotel ten alle tijden open kon blijven en het Koninklijk Paleis dat zich tegenover het hotel bevindt. Bovendien speelde de Rijksmonumentale status van het hotel zelf ook een belangrijke rol in het vergunningstraject. Zo vertelt Michael, energetisch adviseur bij Weijerseikhout: “Vanaf 2015 ben ik, samen met opdrachtgever Pleijsier Bouw, bezig geweest om de vergunningen rond te krijgen. Dit was dus een hele uitdaging.”


Specialistische kennis

Inmiddels zijn de werkzaamheden in volle gang. De dakrenovatiewerkzaamheden zijn erg bewerkelijk en vragen om écht vakmanschap. Michael: “De dakpannen die op dit project opnieuw gebruikt worden zijn allemaal historische unicaten. Dit zorgt ervoor dat de ene dakpan in vorm en omvang nogal kan verschillen van de ander. De kunst is om hier één waterkerend geheel van te maken. Dat vereist specialistische kennis en vakmanschap.”

Daarnaast komt ook bij de loden nokafwerking vakmanschap kijken. Michael: “Zo moet het lood op een vakkundige wijze gefelsd en gedreven worden. Dit betekent dat de rondingen gevormd dienen te worden met een loodklopper, dit moet je echt in de vingers hebben.”

 

 

 

« Terug naar alle projecten