Twee vliegen in één klap – Leerling & Leermeester

De Engelse Gregory Chapman (33) verhuist voor de liefde naar Nederland. Hier zoekt hij een baan waar hij in de buitenlucht kan werken, nieuwe mensen leert kennen en bovendien veel kan leren. Bij Weijerseikhout heeft hij die baan gevonden. Dakspecialist Richard Noy (63) neemt hem onder zijn hoede.

Teamleider Richard Noy staat al jaren op het dak. Deze zomer zelfs 45 jaar. Met zijn vele jaren ervaring als teamleider en dakspecialist is hij de perfécte leermeester. Deze taak neemt hij dan ook graag op zich. Richard: “Ik vind het leuk om leermeester te zijn. Het geeft een goed gevoel om vlak voor mijn pensioen het vak door te kunnen geven aan iemand anders. Zolang ze maar enthousiast zijn natuurlijk.” Aan enthousiasme is er bij zijn leerling Gregory gelukkig geen gebrek. “Hij is erg leergierig. Zo wil hij niet alleen alles weten van het dak, maar doet hij ook enorm zijn best om de Nederlandse taal eigen te maken. Iets wat ik erg waardeer!”, aldus Richard.

 

Nederlandse les

Via Weijerseikhout volgde Gregory een cursus Nederlands. “Tijdens het werk kan ik gelijk toepassen wat ik in de cursus geleerd heb. Waar ik voorheen alleen de naam van het gereedschap kon benoemen, lukt het me nu om een hele zin uit te spreken. Ook helpt Richard me goed. Hij legt alles duidelijk en rustig uit. Soms is er nog een kleine taalbarrière, maar we komen overal wel uit”, vertelt Gregory. Nu hij de cursus Nederlands heeft behaald kan Gregory dit jaar starten met het opleidingstraject bij GAan in de Bouw. “Ik heb zin om met de opleiding aan de slag te gaan. Aan de hand van verschillende modules word ik hier ook theoretisch opgeleid tot dakspecialist.”

 

Stap voor stap

Als leermeester gaat Richard praktisch en stapsgewijs te werk: “Ik bouw de werkzaamheden beetje bij beetje op. Een nieuwkomer laat ik eerst altijd even meekijken. Daarna zet ik hem aan het werk met de eenvoudigere klusjes, zoals slopen of dakpannen sjouwen. Alhoewel Gregory nog een leerling is, ontwikkelt hij zich snel. Hij zit nu in een fase waarbij hij alles zelf mag doen. Hij roept mij soms om zijn werk te controleren of mee te kijken of alles goed gaat.”

Gregory heeft het goed naar zijn zin bij Weijerseikhout en in zijn huidige team. “Het werk was in het begin wel moeilijker dan ik had verwacht, omdat ik toen minder kracht had dan andere jongens. Gelukkig word ik steeds sterker. Ik ben blij dat ik de keuze heb gemaakt om dit leertraject in te stappen. Het werk is afwisselend en ik vind het heerlijk om buiten te werken. Ik wil graag een goede dakspecialist worden en zelfstandig aan de slag kunnen.”

 

In de rubriek ‘leerling & leermeester’ van Renda delen een leerling en zijn leermeester ervaringen over de samenwerking. Deze maand is Weijerseikhout aan de beurt! Leerling Gregory & leermeester Richard geven een inkijkje in hun werkdag, de samenwerking en het vakmanschap.

Lees artikel op Renda