Versneld verduurzamen: en het proces dan?

In de nieuwe blogreeks spreken elk kwartaal een collega over één van de expertises van Weijerseikhout. Als tweede is operationeel manager Koen Verharen aan de beurt. Hij praat ons helemaal bij over de expertise procesbeheersing. Hoe richt Weijerseikhout haar proces zo efficiënt mogelijk in? En op welke manier denken zij sneller te kunnen verduurzamen? Koen is dagelijks bezig om dit proces te verbeteren en optimaliseren. Hoe hij dit precies doet? Je leest het in dit artikel.

Start met het doel    

“Om een proces in te richten moet eerst het doel helder geformuleerd worden. Alleen dan weet je waar je naartoe werkt”, aldus Koen. Weijerseikhout heeft daarom begin 2019 de nieuwe koers voor de aankomende jaren bepaald. Hier is een heldere missie uitgekomen: iedere dag 50 daken verduurzamen. Dit is een stuk meer dan wat Weijerseikhout op dit moment doet. Maar, zo vertelt Koen: “Om de klimaatdoelstellingen te behalen en voor 2050 alle Nederlandse woningen C02-neutraal te maken is een totale omslag in werkzaamheden noodzakelijk. Als één van de grootste dakvernieuwers van Nederland vinden wij het belangrijk om een steentje bij te dragen aan onze maatschappij!”

Productontwikkeling met fabrikant  

Koen: “ Maar hoe kunnen we onze missie behalen en écht sneller gaan verduurzamen? We kwamen tot de conclusie dat we hiervoor het proces opnieuw moesten inrichten.” Weijerseikhout is op zoek gegaan naar manieren om versneld te verduurzamen. Samen met Kingspan Unidek zijn zij gestart met een innovatietraject. Hierbij gingen ze terug naar de tekentafel om een nieuw product te ontwikkelen. Koen: “In de verschillende avondsessies die er plaats hebben gevonden, hebben we met het innovatieteam gebrainstormd, ontworpen en naar het logistieke proces gekeken. De uitkomst is een gekoppeld prefab isolatiesysteem. Het isolatie- systeem kan nu in één keer het dak op gehesen worden.”

 

Opening productielocatie Velp

Om de prefabsystemen op grote schaal te ontwikkelen heeft Weijerseikhout een productielocatie geopend in Velp (NB). Hier werken zij fulltime aan het produceren van de isolatie-systemen en het just-in- time leveren op de bouwplaats. Op de bouwplaats worden de elementen op het dak gemonteerd met behulp van een verreiker of een hijskraan, waarbij het dak in één keer dicht wordt gelegd. Koen: “Het is eigenlijk erg vreemd dat we voorheen alle handelingen op de meest moeilijk bereikbare plek uitvoeren: namelijk het dak. We verschuiven het werk nu van de bouwplaats naar de hal.

 

En het proces?

Koen: “De grootste uitdaging is wat mij betreft niet de techniek. De échte uitdaging is om het nieuwe systeem te integreren in onze organisatie en de processen.” Weijerseikhout stuurt strak op haar processen aan de hand van het ERP pakket en planningstool Kyp. Het werken met de prefab isolatie-systemen zorgt voor een verandering van het proces. Zo wijzigingen de rollen, wordt er een extra locatie aangestuurd en moet het logistieke proces kloppen. Koen: “Een voorbeeld van een complexe factor is de weersinvloed. Zo kan er in de hal doorgewerkt worden maar kunnen de prefab elementen niet altijd op de bouwplaats geleverd en verwerkt worden. Hiervoor moet je flexibele oplossingen bedenken, zoals het huren van extra opslagruimte.”

 

Ambities 2020

In 2020 streeft Weijerseikhout ernaar om het prefab isolatie-systeem verder te ontwikkelen. Koen: “Op dit moment staat het product nog in de kinderschoenen. We streven naar de LEGOlisering van complete daksystemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nieuwe ontwikkelingen op het gebied van luchtdicht bouwen en het integreren van PV- en wateropslagsystemen. Maar ook het uitbreiden van de productiestromen is voor 2020 een doel.”

Wil je meer weten over onze processen of het prefab-isolatiesysteem? Neem contact met ons op. Dan praten we onder het genot van een kopje koffie verder.