Wat betekent samen sterk? Lobke legt het uit!

In de nieuwe blogreeks van Weijerseikhout spreken wij elk kwartaal een collega over één van de expertises van Weijerseikhout. Als eerste is onze personeelsbegeleidster Lobke Eikholt aan de beurt. Haar belangrijkste taak bij Weijerseikhout is ervoor te zorgen dat iedereen tevreden aan het werk is. Dit doet ze door te spreken over ontwikkelingsmogelijkheden, het op weg helpen van nieuwe medewerkers en het aangaan van een vertrouwensrelatie. Bij Lobke kun je terecht voor alles wat je maar kwijt wilt: of het nu werk gerelateerd is of om een privé-situatie gaat. Daarnaast is Lobke de grondlegger van het samen sterk principe. Lobke: “In de basis houdt het samen sterk principe in dat je samen meer bereikt dan alleen. Het belangrijkste speerpunt hierbij is aandacht voor elkaar. Vanaf 2018 zijn we dit principe actief gaan uitdragen binnen onze organisatie. Ik merk dat het nu écht een begrip is geworden en leeft binnen onze organisatie.”

Samen oplossingen zoeken    

“Het eerste onderdeel van ons samen sterk principe staat voor samen oplossingen zoeken”, vertelt Lobke. In de eerste maanden dat Lobke als personeelsbegeleidster bij Weijerseikhout aan de slag ging heeft ze met alle 60 Weijerseikhout collega’s één op één gesproken. Het doel hiervan was om te achterhalen waar collega’s op de bouwplaats tegen aan lopen. Lobke: “Uit deze gesprekken zijn verschillende verbetermogelijkheden naar voren gekomen. Alle input hebben we uiteindelijk samengevat naar zeven algemene aandachtspunten.” Voorbeelden van deze aandachtspunten zijn communicatie, teambezetting en materialen. Lobke: “Om de aandachtspunten bespreekbaar te maken en – waar mogelijk – op te lossen zijn er samen sterk sessies in het leven geroepen.” Een samen sterk sessie is een twee jaarlijkse personeelsbijeenkomst waarin aandachtspunten en ontwikkelingen besproken worden. Lobke: “We zoeken in deze sessies ook graag de interactie op: Waar lopen jullie nu tegen aan? En wat vinden jullie dat er verbeterd is? Op deze manier gaan we samen op zoek naar de oplossingen, maar vieren we ook onze successen.”

Samen ontwikkelen

“Om als team samen sterk te zijn, is het noodzakelijk om samen verder te ontwikkelen”, gaat Lobke verder. “Wat heeft een collega nodig om sterk in zijn functie sterk te staan? Dat is waar ik bij help! Een voorbeeld van een eerste ontwikkeling die we hebben opgepakt is het verkleinen van de taalbarrière.” Lobke doelt hiermee op de Nederlandse taalcursus die bij Weijerseikhout gegeven wordt. Het ROC verzorgt dit – speciaal op de bouwbranche gerichte – taaltraject. Collega’s van Weijerseikhout die de taal niet beheersen kunnen tijdens de cursus werken aan hun taalvaardigheid. Lobke: “Samen sterk betekent in dit geval niet alleen een taalcursus. Zo heeft iedere cursist een taalbuddy op de bouwplaats die hem motiveert en helpt door Nederlands te spreken.” Het leren van de Nederlandse taal zorgt ervoor dat de communicatie in het team verbeterd, maar ook dat de collega’s kunnen doorstromen naar de vakmodules van opleidingsinstituut Gaan in de Bouw. Hier worden zij opgeleid tot dakspecialist niveau 2 en 3. Lobke: “Via Gaan in de Bouw leren zij alle vakdisciplines van het hellend dak. Op deze manier ontwikkelen we ons samen verder!”

Samen plezier maken    

Lobke: “Samen sterk staat natuurlijk ook voor samen plezier maken. We vinden het belangrijk dat collega’s weten dat ze gewaardeerd worden bij Weijerseikhout.” Toch is waardering voor iedereen anders, geeft Lobke terecht aan: “Waardering is een breed begrip. Want waar zit het hem dan in? Is het dat schouderklopje aan het einde van de dag? Of toch liever een bonus aan het einde van het jaar?” Uit een onderzoek dat Weijerseikhout heeft uitgevoerd blijkt dit inderdaad per individu verschillend te zijn. Toch blijkt dat de personeelsuitjes hoog worden aangeschreven. Lobke: ”Door verschillende leuke activiteiten door het jaar heen te organiseren is de fun-factor bij Weijerseikhout zeker aanwezig. Zo organiseren we ieder jaar evenementen als een sinterklaasfeest, een kerstborrel en een bouwvak barbecue. Als kers op de taart zijn we afgelopen jaar met het hele bedrijf een weekend weg geweest! Deze uitjes worden erg veel bezocht en dragen bij aan de samen sterk mentaliteit! De saamhorigheid tijdens deze gelegenheden vind ik dan ook het allermooiste aan mijn werk!” Afsluitend heeft Lobke nog een boodschap: “Lijkt het je wat om bij onze leuke club te horen? Ik ga graag eens met je in gesprek over de mogelijkheden #samensterk.”

Alleen ga je sneller, samen kom je verder.