Weijerseikhout certificeert zich voor trede 2 op Safety Culture Ladder

Eind 2021 heeft Weijerseikhout het certificaat van de Safety Culture Ladder in ontvangst mogen nemen. Hiermee zetten we de juiste stappen die nodig zijn om een nóg veiligere en gezondere werkomgeving te creëren. Met de certificering voor de Safety Culture Ladder richten we ons op veilig werkgedrag door het doorlopend ontwikkelen van een veiligheidscultuur. Want alleen door te focussen op veilig werkgedrag – in plaats van procedures – werken we aan een veilig en prettig werkklimaat voor alle onze collega’s. Samen sterk voor veiligheid dus!

Focus op veilig werkgedrag

De Safety Culture Ladder – ook wel de Veiligheidsladder – is een instrument om veiligheidsbewustzijn, houding en gedrag in bedrijven te meten. Tijdens het beoordelingsproces ligt de nadruk op de veiligheidscultuur. Hoe hoger het veiligheidsbewustzijn in een organisatie, hoe hoger de toegekende trede. Koen Verharen, operationeel manager bij Weijerseikhout, legt uit: “Naast deze certificering zijn we al een lange tijd vca gecertificeerd. Anders dan bij de vca-certificering leggen we met de Safety Culture Ladder de focus op veilig werkgedrag. Belangrijk: want een veiligheidsprocedure kennen is toch echt iets anders dan daadwerkelijk veilig werkgedrag vertonen. Dat komt omdat een groot deel van ons gedrag onbewust is. Met de Safety Culture Ladder werken we aan continu verbetering van ons veiligheidsklimaat.”

Onze vijf veiligheidsregels

  1. We werken veilig of we werken niet
  2. We steunen elkaar altijd als het gaat om veiligheid
  3. We hebben vertrouwen in onze collega’s
  4. We accepteren geen onveilige werkomgeving of -situaties
  5. We voelen ons verantwoordelijk voor de veiligheid van iedereen

 

Veiligheidsteam van collega’s

Het certificeringstraject is begeleid en beoordeeld door Aboma. De meewerkdagen van het management, de Nederlandse lessen voor anderstalige collega’s én de oprichting van het veiligheidsteam komen onder andere positief uit de test. Het veiligheidsteam bestaat uit vijf collega’s, die vanuit de hele organisatie vertegenwoordigd zijn. Samen hebben zij vijf veiligheidsregels opgesteld en werken ze dit jaar aan de verdere implementatie van die regels binnen de organisatie. De ambitie van dit team is om volgend jaar trede 3 op de Safety Culture ladder te behalen. Preventiemedewerker Dominique licht toe: “Veiligheidsbewustzijn is niet iets wat je op kunt leggen bij collega’s. Het is een intrinsiek proces, waarbij we stap voor stap meer bewustzijn creëren. Daarvoor is het belangrijk om voldoende tools en handvaten aan te reiken, bijvoorbeeld voor het melden van onveilige werksituaties. Dat zijn zaken die bij ons dit jaar hoog op de agenda staan!”